Thursday, 18 October 2018 15:19
Ny by - ny flyplass

Bodö 2024 :Ny by – ny flyplass

Nordic Gateway –hanke toteutti Norja-valmennusohjelmansa päätöksen Bodössä lokakuussa. Valmennusohjelmaan kuului huhtikuisen aloitustapahtuman lisäksi neljä teematilaisuutta: ensimmäinen opintopiiri käsitteli vientimarkkinoille valmistautumista ja kulttuurieroja. Toinen koulutusistunto käsitteli sopimuksia ja neuvotteluja, jälleen paneutuen eroihin maidemme tapojen välillä. Kolmas koulutus käsitteli tulli-ja verokysymyksiä. Viimeisenä harjoiteltiin vielä myyntipuhetta ja hyvää esitystekniikkaa. Vielä ennen matkaa yrityskohtaisesti valmistauduttiin matkaan.

Bodön kehitysyhtiö Bodöregionens utvikligsselskap BRUS  ( www.brus.bodo.no ) huolehti järjestelyistä Bodössa. BRUSin omistaa 31 paikallista yritystä, on siis yksityinen kehitysyhtiö ja palvelee omistajayrityksiään.

Bodö tunnetaan lentoliikenteen keskuksena: Kaupungissa asuu n. 58 000 asukasta mutta lentoaseman kautta kulkee 1,8 miljoonaa matkustajaa vuosittain. Siviililiikenteen ohessa Bodössa on toiminut ilmavoiminen lentotukikohta. Liikenteen lisäksi kalateollisuus ja yliopistokoulutus ovat vahvoja aloja. Avaamme seuraavaksi hieman rakentamista.

Ny by – ny flyplass

Bodössa on käynnistymässä mielenkiintoinen projekti, kaksi seikkaa käynnistää hankkeen: Bodössa yli 60 vuotta toiminut lentotukikohta siirtyy toisaalle ja samaan aikaan betonirakenteinen kiitotie on saavuttanut elinkaarensa pään. Nykyinen varuskunta ja lentokenttäalue on suurempi kuin kaupunkialue. Uusi lentoasema rakennetaan valtaosin nykyiselle varuskunta-alueelle ja uusi kaupunki vastaavasti lentokentän tilalle. Lentoasemaprojekti valmistuu vuosina 2024 – 2026. Toteuttamispäätös on tehty nyt syksyllä 2018.

Uusi kaupunki on suunnitteluvaiheessa ja tähän projektissa on mielenkiintoinen yhdistelmä: lentoasema, satama ja rautatie ovat kaikki yhdistetty, maantieyhteys on luonnollisesti. Bodön kasvutavoite on varsin maltillinen, 80 000 asukasta vuonna 2030.

Bodö 2024? Ei aivan, mutta lentokentän osalta kyllä. Rakennusaikana vanha lentoasema toimii normaalisti ja uusi kaupunki pääsee rakentumaan 2026 alkaen.

Mitä tämä merkitsee vaikka pohjalaisille yrityksille? Projekti on suuri  mutta toteutetaan vaiheittain ja tilaa on pienillekin yrityksille, joilla on poikkeuksellisia ratkaisuja. Lentoasemaprojektia johtaa AVINOR. Projektissa on mahdollisuus uusiin ratkaisuihin: AVINORin projektipäällikkö Bodössä Håvard Breivik kertoi mm. tutkimuksista maalämmön käytöstä kiitoteiden sulanapitoon, tällöin tarvitaan energian varastointiratkaisuja. Kiertotalousratkaisuja tarvitaan myös: miten käsitellään purettava betoninen kiitotie?

Rakentaminen oli vahvasti esillä ja siihen oli hyvä syy: Kaupungissa toimii aktiivinen rakennusliike, Gunvald Johansen AS. Liikkeen nykyinen omistaja, Gunnar Johansen, on erittäin aktiivinen Suomen kunniakonsuli Bodössä.

Suomen Suurlähetystö Norjassa tukee kaikin tavoin suomalaisyritysten asettumista Norjaan: suurlähettiläämme Mikael Antell ja kunniakonsulimme Bodössa Gunnar Johansen ovat meitä varten.

Uudelle paikkakunnalle ja varsinkin uuteen maahan asettumisessa verkoston luominen on ensimmäisiä tehtäviä. Kuten koulutusohjelmamme ensimmäisillä oppitunneilla todettiin, käytä aikaa ihmisiin tutustumiseen. Ensimmäinen kohtaamasi henkilö ei välttämättä ole ensimmäinen asiakkaasi mutta tutustuttuaan osaa kertoa, kuka tarvitsee juuri sinun tuotteitasi. Bodössa BRUS ja konsulimme ovat meille suureksi avuksi kun vain pyydämme.

Lasse Pohjala

Contacts

Lasse Pohjala

Lasse Pohjala

Projektledare
Senior Business Advisor
+358 400 629 388
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
VASEK
Johan Skoglund

Johan Skoglund

Projektledare
+358 6 324 24 53
+358 50 386 59 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Yrkesakademin i Österbotten
Katja Jankens

Katja Jankens

Projektledare
Senior International Business Advisor
+358 50 573 88 76
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Viexpo