Wednesday, 01 February 2017 10:28
Öljypääkaupunki uskoo uuteen nousuun

Tiistai-iltana Norsk Petroleumsforening järjesti Sokkelåret 2016-tilaisuuden Stavangerin öljymuseon tiloissa. Kävin paikan päällä kuuntelemassa Oljedirektoraatin yhteenvedon viime vuodesta öljyteollisuudessa, uusista löydöistä, investoinneista sekä tulevaisuuden näkymistä. Tunnelma tilaisuudessa oli positiivinen; ”fra kraftig fall til gryende optimisme”. Näin tuumivat norjalaiset tällä hetkellä. Vaikka tulevaisuus näyttää positiiviselta ja öljyn hinta on jo nyt lähes tuplaantunut vuoden takaiseen verrattuna, ennustetaan edelleen pientä laskusuhdannetta vuosille 2017 ja 2018.

Huolestuttavinta on kuitenkin se, että etsintäaktiviteetit ovat hiipuneet viime vuosina. Tämä on mietinnän paikka nimenomaan siksi, että vuoteen 2020 mennessä pitäisi tehdä seuraava suuri löydös, jotta tuotantomäärät eivät putoaisi radikaalisti vuoteen 2030 mennessä. Barentsinmeri on kiinnostava suunta, vaikka täällä Rogalandin alueella vannotaankin Johan Sverdrupin nimiin ja seurataan kiinnostuneina sen ensimmäisen vaiheen etenemistä. Ensimmäisen vaiheen uskotaan starttaavan vuoden 2019 lopulla. Johan Sverdrup-öljykenttä sijaitsee n. 160 km Stavangerista länteen Utsirassa ja kyseinen löytö on kautta aikojen yksi Norjan suurimmista. Sen arvioidaan tuottavan käynnistyessään n. 440 000 tynnyriä öljyä päivittäin ja parhaimmillaan jopa 660 000. Kenttää operoidaan maalla tuotettavalla sähköenergialla ja tämän pitäisi vähentää päästöjä jopa 80 -90 % verrattuna normaaleihin kaasuturbiineihin. Kenttää operoi tietenkin täällä Stavangerissa pääkonttoriaan pitävä Statoil. Vaikka seuraavan viiden vuoden ajalle ennustetaan edelleen öljyteollisuudessa investointien putoavan, niin kun Johan Sverdrup saadaan kunnolla käyntiin, pelkästään sen ansiosta investoinneissa noustaan jo samalle tasolle kuin parhaimpina vuosina. Sen merkitys on siis valtavan suuri. Johan Sverdrupin sanotaan olevan myös yksi koko Norjan teollisuuden tärkeimmistä projekteista seuraavan 50 vuoden aikana. Kehitystyöt ja itse operointi tuovat huomattavia tuloja alueelle ja takaavat töitä seuraavillekin sukupolville.

Uutta teknologiaa kaivataan erityisesti Barentsinmerellä. Ja uuden teknologian avulla pyritään myös aktivoimaan jo tuotannossa olevien kenttien hyödyntämättömiä resursseja. Tällaisia projekteja on myös muutamia meneillään paraikaa. Selkeä viesti Oljedirektoraatilta oli se, että ”energieffektivisering gir resultaten”.

 

Riikka

Contacts

Lasse Pohjala

Lasse Pohjala

Projektledare
Senior Business Advisor
+358 400 629 388
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
VASEK
Johan Skoglund

Johan Skoglund

Projektledare
+358 6 324 24 53
+358 50 386 59 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Yrkesakademin i Österbotten
Katja Jankens

Katja Jankens

Projektledare
Senior International Business Advisor
+358 50 573 88 76
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Viexpo