Wednesday, 25 January 2017 22:23
Säpinää Randabergissä

Messupäiviä

Stavangerin pop-up-kuukauden aikana täällä kaupungissa ja lähistöllä järjestetään useita mielenkiintoisia tapahtumia, jotka tarjoavat hyvän mahdollisuuden sekä verkostoitumiseen että tiedonhankintaan. Ensimmäinen näistä, EuroExpo-industrimesse järjestetään Randaberg-Areenalla, n. 20 km Stavangerin ulkopuolella. Keskiviikkoaamuna otimme siis suunnan kohti Randabergia. Olemme aikaisemminkin käyneet tutustumassa Ruotsissa vastaavaan messutapahtumaan ja tiesimme, mitä odottaa. Halliin oli rakennettu sokkelo, ikään kuin labyrintti, jonka läpi päästäkseen on käveltävä jokaisen messuosaston läpi. Tämä pakottaa messukävijät käytännössä juttelemaan kaikkien näytteilleasettajien kanssa. Loistava idea! 

Päivän aikana kävimme lukuisia mielenkiintoisia keskusteluja ja tässä kootusti niistä hieman tunnelmia. Ensinnäkin, kaikki tuntevat Pohjanmaan. Maailma on pieni ja eräs herra kertoi omistavansa kesämökin Närpiössä. Kaikki messukävijät, joiden kanssa juttelimme, ihmettelivät kovasti, että mitä teemme ja miten tällainen pop-up-konsepti toimii. Moni korosti juuri yhteistyön merkitystä ja moni totesi, että tämä on juuri sellaista työtä, jota pitäisikin tehdä enemmän. Pohjoismaiden ylipäätään pitäisi monen mielestä tehdä paljon nykyistä enemmän yhteistyötä. 

Norjalaisten mielestä tunnelma yleisesti yritysmaailmassa maassa on tällä hetkellä varovainen. Investointeja tehdään harkitusti, mutta kaikki odottavat ja uskovat uuteen nousuun. Ja sen uskotaan koittavan pian. Stavangerin seutu on kärsinyt vallitsevassa tilanteessa eniten, koska lähes kaikki teollisuus keskittyy suoraan tai ainakin jotenkin välillisesti öljyteollisuuteen. Norjalaisten mielestä Suomessa menee tällä hetkellä hyvin ja Suomi on monelle kiinnostava suunta ja yhteistyöhön olisi mahdollisuuksia. Se vaatisi kuitenkin Suomi-tietouden lisäämistä. 

EuroExpo-messukävijöiden joukossa oli useita suuria pelureita. Näytteilleasettajat puolestaan olivat pääosin pieniä ja keskisuuria yrityksiä, jotka etsivät itselleen suurempia kumppaneita; paljon ruotsalaisia, mutta ei muita suomalaisia. Erityisesti Vaasan seudun energiaklusteri EnergyVaasa ja sen tarjoamat mahdollisuudet kiinnostivat messukävijöitä, mm. Olav Thon-hotelliketjun energiaosaston edustaja oli vaikuttunut Vaasan panostuksesta energiatehokkaaseen rakentamiseen. Thon Hotels on yksi Norjan johtavista hotelliketjuista ja sillä on n. 70 hotellia eri puolilla Norjaa sekä muutamia myös Norjan ulkopuolella. Esitimmekin hänelle heti kutsun EnergyWeek-tapahtumaan Vaasaan maaliskuussa. 

Keskiviikkoilta päättyi näytteilleasettajien minglausiltaan Sjøhusene-ravintolassa Stavangerin keskustassa. Torstaina taas jotain uutta tiedossa!

 

Riikka

 

Contacts

Lasse Pohjala

Lasse Pohjala

Projektledare
Senior Business Advisor
+358 400 629 388
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
VASEK
Johan Skoglund

Johan Skoglund

Projektledare
+358 6 324 24 53
+358 50 386 59 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Yrkesakademin i Österbotten
Katja Jankens

Katja Jankens

Projektledare
Senior International Business Advisor
+358 50 573 88 76
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Viexpo