Monday, 30 January 2017 13:06
Viikonloppu Stavangerissa

Viikonlopun kunniaksi päätimme tutkia hieman Stavangerin lähialuetta ja ympäristöä muutoinkin. Stavanger on Norjan neljänneksi suurin kaupunki ja asukkaita täällä on noin 130 000, eli tekemistä ja ennen kaikkea näkemistä riittää useallekin päivälle. 

Ajelimme ensin E39-tietä pitkin kohti Ålgårdia. Tästä paikasta meille vinkattiin eräässä tapaamisessa ja päätimmekin käydä paikan päällä toteamassa, minkälainen paikka on kyseessä. Paikkakunnalle on rakennettu esimerkiksi uusi teollisuusalue aivan E39-tien viereen ja mm. ASKO, eli Norjan suurin elintarvikepuolen tukkukauppa pitää Rogalandin alueen konttoriaan nimenomaan Ålgårdissa. Ålgårdissa myös matkailuelinkeino näytti olevan voimissaan. Sieltä löytyykin Norjan toiseksi suosituin huvipuisto Kongeparken ja monia muita pieniä vierailukohteita. Lisäksi kaupungissa on keramiikkateollisuutta.

Lauantai-iltana sää suosi, joten lähdimme vielä illan päätteeksi kävelylle Stavangerin vanhaan kaupunkiin. Gamle Stavanger eli Straen onkin varsin viehättävä kohde. Alueella on yli 170 vanhaa valkoista puutaloa, jotka ovat peräisin 1700-luvun lopulta ja 1800-luvun alkupuolelta. Lähes kaikkien talojen ovet on maalattu sinisellä. Kyseessä on Pohjois-Euroopan parhaiten säilynyt puutalokaupunginosa. Alueen taloja ovat asuttaneet perinteisesti lähinnä merimiehet ja käsityöläiset. Kesällä alue pääsee varmasti vielä paremmin oikeuksiinsa, kun puistot ja runsaat istutukset kukoistavat, mutta kyllä näin tammikuussakin paikassa oli oma tunnelmansa. Tuolta löytyy myös muuten Norsk Hermetikkmuseum. Sitä voisi nimittää ehkä säilykemuseoksi, mutta tämä museo keskittyy siis erityisesti kalan säilöntään, siihen liittyvään tuotantoon, menetelmiin ja koneisiin. Jos paikalle sattuu oikeana päivänä, paikan savustusuunit kuulemma käynnistetään ja vierailijat saavat maistiaisia.

Museoista puheenollen, Stavangerin öljymuseo on hyvä vinkki, jos kaupungissa vierailulla on hieman vapaata aikaa. Ja tästä löytyy lisätietoja: http://www.norskolje.museum.no/

Sunnuntaiaamuna rankka vesisade ropisi kattoon. Kävimme kuitenkin katsomassa vielä lähisaarilla elämän menoa. Bjørnøy, Roaldsøy ja Ormøy ovat vierailun arvoisia paikkoja. Sunnuntaisinhan Norjassa kaikki paikat ovat suljettuna. Stavangerin kokoisessa kaupungissakin vain yksi ruokakauppa pitää ovensa avoinna sunnuntaina. 

Tästä suunnataan kohti toista pop-up-viikkoa! Ja ohjelmassa on jälleen kaikenlaista mielenkiintoista!

 

Riikka

Contacts

Lasse Pohjala

Lasse Pohjala

Projektledare
Senior Business Advisor
+358 400 629 388
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
VASEK
Johan Skoglund

Johan Skoglund

Projektledare
+358 6 324 24 53
+358 50 386 59 30
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Yrkesakademin i Österbotten
Katja Jankens

Katja Jankens

Projektledare
Senior International Business Advisor
+358 50 573 88 76
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Viexpo