• If Scandinavia is your destination

  If Scandinavia is your destination

  Supporting Finnish SMEs to Nordic markets
 • Connecting businesses

  Connecting businesses

  Contacts, networks, opportunities, collaboration, new industries

Events

Events

torsdag, 11 okt 2018

tisdag, 09 okt – torsdag, 11 okt 2018

onsdag, 19 sep 2018 • INFO
  Nordic Gateway är ett samprojekt för Vasaregionens Utveckling Ab VASEK, Viexpo och Yrkesakademin i Österbotten. Projektet fick sin början redan i november 2013 under arbetsnamnet ”17–17–17” enligt visionen att projektet ska fram till år 2017 ha hjälpt 17 nya företag från Vasaregionen komma in på marknaden i Norge, och värdet av handeln med de här företagens produkter ska vara totalt 17 miljoner euro. Projektet startades officiellt 1.9.2015 och det finansieras av den Europeiska regionala utvecklingsfonden. Projekttiden är 1.9.2015–30.6.2019.
  Tillväxt och konkurrenskraft i Österbotten är bland de högsta i Finland. Företagen har traditionellt alltid riktat sig västerut, främst till Sverige, och därför har handeln mellan Österbotten och Sverige långa anor. Det finns en stark vilja i Österbotten och tack vare språket, kulturen och företagarandan finns utmärkta förutsättningar för framgångsrikt samarbete med företagen i Sverige och Norge.
  I Norge behöver speciellt olje- och gasindustrin, marinindustrin och byggbranschen flera aktörer. Målet med Nordic Gateway är att hjälpa nya företag från Österbotten till den norska och svenska marknaden. Med hjälp av projektet vill man skapa konkreta nätverk i olika branscher i olika delar av Norge och Sverige och förmedla information och kontakter till företag i Österbotten. Ett viktigt verktyg för projektet är EnergyVaasa, Nordens ledande koncentration för energiteknologi som finns i Vasaregionen och som omfattar 140 företag inom energisektorn.
  Projektet arrangerar olika aktiviteter varje år, bland annat deltagande i mässor, marknadsundersökningsresor, matchmakingevenemang, seminarier, sales café-event och B2B-event för företag. Du hittar mer information om dessa i evenemangskalendern.
 • Vem är vi

  Vasaregionens Utveckling Ab VASEK

  VASEK är ett regionalt utvecklingsbolag som ägs av sju kommuner. Vasa, Korsholm, Malax, Laihela, Storkyro, Korsnäs och Vörå arbetar intensivt för att stärka Vasaregionens position som ett konkurrenskraftigt område. Vår uppgift är att koordinera näringslivsrådgivning i regionen och producera branschvisa företagstjänster, verkställa regionala entreprenörs- och näringslivsrelaterade utvecklingsprojekt och marknadsföra regionen. Vi samarbetar med kommunerna, näringslivet och med utbildning och forskning med målet att samla aktörer till en gemensam diskussion och gemensamma åtgärder för att främja regionens konkurrenskraft.
  www.vasek.fi

  Viexpo

  Viexpo är ett företag i andelslagsform, som erbjuder små och medelstora företag tjänster som främjar internationalisering. Vår huvuduppgift är att bistå företagen inom alla branscher i export- och internationaliseringsfrågor med hjälp av rådgivning och olika tjänster. Vi erbjuder bl.a. samexportprojekt (mässor och marknadsundersökningsresor), marknadsundersökningar samt språk- och översättningstjänster. Våra kontor finns i Jakobstad, Vasa och Karleby. Viexpo fungerar även som en självständig internationaliseringsenhet för NTM-centralen i Österbotten och till våra samarbetspartners hör organisationer som utvecklar det regionala näringslivet. www.vasek.fi

  Yrkesakademin i Österbotten

  Yrkesakademin i Österbotten (YA!) är ett av de största yrkesinstituten i Svenskfinland. I YA:s fyra olika verksamhetspunkter i Österbotten (Närpes, Vasa, Pedersöre, Jakobstad) studerar ca 2200 unga och vuxna. YA sysselsätter ca 250 anställda, och upprätthålls och ägs av samkommunen Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur. YA erbjuder grundexamina inom yrkesutbildning och ett mångsidigt utbud av fristående examen och olika fortsättningsutbildningar samt service till företag. YA har även lång erfarenhet av utvecklings- och projektverksamhet. www.yrkesakademin.fi
 • Vill du veta mer?

  Kontakta oss och anmäl dig till vår e-postlista för att få aktuell information om vad som händer i projektet Nordic Gateway!

  e-post listan

Kontaktpersoner

Lasse Pohjala

Lasse Pohjala

Projektledare
Senior Business Advisor
+358 400 629 388
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
VASEK
Johan Skoglund

Johan Skoglund

Projektledare
+358 6 324 24 53
+358 50 386 59 30
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Yrkesakademin i Österbotten
Katja Jankens

Katja Jankens

Projektipäällikkö
Senior International Business Advisor
+358 50 573 88 76
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Viexpo