torsdag, 02 maj 2019 10:29
Branding för internationella marknader

Vårens sista skolning inom Nordic-Gateway utbildningsserien hölls i mitten av april och denna gång var dagens tema ”Branding för internationella marknader”. Ett glatt och ivrigt gäng hade samlats på Vaseks kontor i Vasa en tidig förmiddag för att del av en intressant föreläsning som företaget Brand Agency Punda Oy stod för. Utbildningsdagen inleddes med en kort företagspresentation av Punda Oy:s Account manager Siri Oivanen och strax därefter övergick samtalsämnet till det väsentliga, dvs. vad branding egentligen innebär, hurdana fördelar det ger och hur man som företag lyckas med att bygga upp ett framgångsrikt brand.

Det framkom bl.a. att det krävs en tydlig och förutseende strategi gällande företagsutveckling, samt en god förståelse av marknaden man är verksam inom, för att kunna bygga upp ett starkt brand. Genom affärsverksamhetens visuella och muntliga design signalerar man organisationens mission, roll och värderingar till alla målgrupper. Intressanta insikter gällande olika nödvändiga element inom brandutveckling och dess tidsperspektiv gavs även åt skolningsdeltagarna. Visste ni t.ex. att det kan dröja 2-3 år innan man börjar se tydliga positiva resultat av hårt brandingarbete? Med andra ord så krävs det mycket tålamod och ihärdighet. Under föreläsningens gång uppstod bra diskussioner och många deltagare delade med sig av sina personliga erfarenheter och tankar kring branding. En hel del fina konkreta tips på hur man inom företag bör hantera, leda och upprätthålla ett inflytelserikt brand framfördes också, vilket för de flesta medverkande ansågs vara värdefull information inför framtiden.

Oivanen gav sedan över ordet till sin kollega Tero Fonsén (CEO Punda Nordic) som fortsatte spinna vidare på ämnet branding men med mera fokus på internationalisering och branding inom den svenska marknaden. Tack vare sin långa erfarenhet av att hjälpa olika finska företag etablera sig på svensk mark kunde han bidra med många användbara råd till åhörarna. Den svenska marknadens speciella karaktärdrag presenterades utförligt och typiska skillnader mellan finländarnas och svenskarnas beslutsfattande diskuterades. Alla lyssnare fick även bra vägledning angående de viktigaste sakerna att beakta och satsa på när man påbörjar en internationaliserings process.

Sammanfattningsvis kan man säga att det var en intressant och lärorik förmiddag!

Kontaktpersoner

Lasse Pohjala

Lasse Pohjala

Projektledare
Senior Business Advisor
+358 400 629 388
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
VASEK
Johan Skoglund

Johan Skoglund

Projektledare
+358 6 324 24 53
+358 50 386 59 30
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Yrkesakademin i Österbotten
Katja Jankens

Katja Jankens

Projektipäällikkö
Senior International Business Advisor
+358 50 573 88 76
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Viexpo